iznadprosječni

Priznanje vinkovačkom timu za eksplantacije i doniranje organa

operacija (1)
Boris Scitar/VLM/PIXSELL
05.06.2013.
u 08:46

Ravnatelj dr. Krunoslav Šporčić i sam anesteziolog dodaje kako vinkovačkoj bolnici treba suvremeni CT-uređaj za utvrđivanje kliničke smrti i tada bi se cijeli postupak eksplantacije mogao obaviti u Vinkovcima.

Koordinacijski tim vinkovačke Županijske opće bolnice koji vode anesteziologinje dr Maja Mustač i dr. Elvira Župančić, dobio je od Ministarstva zdravlja priznanje za obavljene eksplantacije i doniranje organa.

- U prošloj godini smo imali pet donora što je čak iznad prosjeka za veličinu bolnice i anesteziologije kao što je naša gdje je prosjek četiri donora. Nažalost, mi još ne možemo obaviti cijeli postupak eksplantacije u našoj bolnici jer nismo opremljeni već obavimo dio postupka i pacijenta otpremimo kolegama u Osijek. Kod pacijenta kod kojega je došlo do moždane smrti u neurološkom smislu, obradimo ga kroz kliničke testove i šaljemo na daljnji postupak u Osijek. Nadamo se, nakon ovog priznanja, da ćemo dobiti od ministarstva zdravlja opremu kojom ćemo moći u našoj bolnici postaviti kompletnu dijagnozu i obaviti cijeli postupak eksplantacije - kaže dr. Maja Mustač dodajući kako u vinkovačkoj bolnici djeluje koordinacijski tim od rata, početkom 90-tih kada je i krenulo doniranje organa u Hrvatskoj.

Ravnatelj dr. Krunoslav Šporčić i sam anesteziolog dodaje kako vinkovačkoj bolnici treba suvremeni CT-uređaj za utvrđivanje kliničke smrti i tada bi se cijeli postupak eksplantacije mogao obaviti u Vinkovcima.

>>Otac i majka donirali organe malog Karla koji se otrovao heptanonima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije